top of page

Onderhoud verlichting:
de levensduur van (led)lampen

Blog 3

“Als een lamp hangt, dan hangt ze toch?” Zo eenvoudig is het jammer genoeg niet. Ten eerste moet je je verlichting goed onderhouden. Alleen dan haal je er het maximum uit én vermijd je sluipverbruik. Ten tweede loont het de moeite om je bestaande lampen eens tegen het licht te houden. De juiste verlichting is namelijk cruciaal om energie te besparen en om de productiviteit op de werkvloer te verhogen. We zetten hier de puntjes op de i van verlichting …

De levensduur van (led)lampen

Voor het onderhoud van je verlichting moet je om te beginnen kijken naar de levensduur van je lampen. Na het aantal voorgeschreven branduren gaan ze namelijk minder en minder licht geven. Het verschil is misschien niet zichtbaar, maar je mensen op de vloer zullen het effect onbewust wél merken. Klassieke verlichting, zoals conventionele ballast- en T8-lampen,

heeft een levensduur van 8.000 branduren. In één jaar zitten 8.700 uren, dus als je verlichting volcontinu brandt, moet je ze jaarlijks vervangen. Werk je in een tweeploegensysteem, dan is je verlichting om de twee jaar aan vervanging toe.

 

Ledverlichting daarentegen gaat tien keer zo lang mee. Gecombineerd met dimming loopt het aantal branduren zelfs op tot 100.000. Daarmee kom je dus twintig à dertig jaar toe. Een opmerkelijk verschil, toch?

Sluipverbruik door kapotte lampen

In veel bedrijven blijven niet alleen lampen hangen die allang aan vervanging toe zijn; ook kapotte verlichting is schering en inslag. En dat laatste is minder onschuldig dan je misschien zou denken. Ook al werkt je lamp niet meer, het armatuur geeft nog stroom en verbruikt dus nog altijd energie. Zo is kapotte verlichting een belangrijke (en relatief onbekende) bron van sluipverbruik.

Het onderhoud van je verlichting

Naast lampen vervangen kun je qua verlichtingsonderhoud je reflectoren en eventueel de lampen zelf kuisen. Dat is vooral een must in een vuile omgeving (waar bijvoorbeeld veel stof ontstaat).

 

Benieuwd of jouw oude lampen aan vervanging toe zijn? Contacteer ons gerust voor een analyse van je verlichting en relighting, want zo realiseerden al heel wat bedrijven aanzienlijke besparingen.

bottom of page