top of page

De productiviteit verhogen met aangepaste verlichting

Blog 2

Een relightingtraject, waarbij we de verlichting in je bedrijf analyseren en optimaliseren, doet het energieverbruik, de onderhoudskost en bijgevolg de energiefactuur van je bedrijf gevoelig dalen. Waar veel ondernemers zich echter niet van bewust zijn, is het feit dat de juiste verlichting evengoed cruciaal is om de productiviteit te verhogen én de ‘wellbeing’ of het werknemerswelzijn te verbeteren.

Relighting = productiviteitsverhoging

Door relighting bevorder je het comfort op de werkvloer, en dat heeft een positief effect op de productiviteit. Zo zorgde een relightingtraject voor een productiviteitsstijging van wel 20%! In de nieuw verlichte bedrijfshal bleef dezelfde productie draaien, aan dezelfde werktijden en met dezelfde teams, maar enkel en alleen omdat de werknemers beter zagen wat ze deden, minder tijd verloren met het zoeken naar materiaal, en in een aangenamere omgeving aan de slag waren, konden ze plots veel meer werk verzetten.

Het effect van verlichting op welzijn

Bovendien is het effect van verlichting op de gezondheid van je werknemers niet te onderschatten. Een te donkere werkomgeving kan zorgen voor stress en onbehagen, maar ook met blauw licht is het oppassen. Dat type licht verstoort het bioritme van je medewerkers, omdat het de pupilreflex te hard stimuleert en de productie van het slaaphormoon melatonine vertraagt. Daarnaast is verblinding absoluut te vermijden. De zogenaamde ‘Unified Glare Rating’ is een waarde die aangeeft in welke mate er sprake is van lichthinder of verblinding. De gemiddelde waarde ligt tussen 15 en 30. Hoe lager de waarde, hoe minder kans op verblinding. Tot slot moet je oppassen voor flikkerend licht. Zo’n flikkering is niet altijd zichtbaar, maar ze kan wel leiden tot extreme vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieverlies en misselijkheid.

 

‘Human centric lighting’ verhoogt het welzijn van de mens door de verlichting te optimaliseren op basis van parameters zoals verlichtingssterkte, kleurtemperatuur en spectrum. Ook onze relightingtrajecten maken hier deel van uit. Bij Ensatec kiezen we consequent voor kwalitatieve ledverlichting, en houden we onder meer rekening met de CRI of ‘Colour Rendering Index’. Dat is een getal tussen 0 en 100 waarbij zonlicht als referentiekader dient. Hoe dichter bij de 100, hoe meer het kunstlicht de kwaliteit en kleurweergave van zonlicht benadert. Onze ledverlichting heeft altijd een hoge CRI-waarde.

 

Eens praten over de welzijns- en productiviteitswinst die een relightingtraject zou opleveren in jouw bedrijf?

Maak gerust een vrijblijvende afspraak.

bottom of page